Kun je niet vinden wat je zoekt?

In de Bordenautomaat kun je je eigen borden ontwerpen. Bepaal zelf onder andere de tekst, kleuren en vormen.

Ontwerp uw bord hier

Informatie over nooduitgangsborden

Een nooduitgangsbord kan in geval van brand of ander gevaar levens redden. Daarom is het belangrijk om duidelijk aan te geven waar zich de dichtstbijzijnde uitgang bevindt. Samen met brandgevaarborden zijn nooduitgangsborden de belangrijkste borden in zowel openbare als privéruimtes.

Snel de dichtstbijzijnde vluchtweg vinden kan het verschil zijn tussen leven of dood. Ook al is het makkelijk om de weg naar buiten te vinden in een rustige situatie, als mensen in paniek zijn kunnen velen niet meer rationeel nadenken. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de plek en de vorm van nooduitgangsborden.

Nooduitgangsborden - Denk aan ...

De hele route

Een nooduitgangsbord moet de hele route die van het gevaar wegleidt aangeven. Daarom is het belangrijk dat de borden langs de hele vluchtroute in het gebouw geplaatst worden. Iemand die de borden volgt moet constant het volgende bordje kunnen zien om zo snel mogelijk de weg naar buiten te vinden. Liever een bordje te veel dan te weinig. 

Rolstoel

Als er een speciale in- of uitgang voor rolstoelgebruikers is moet dit worden aangegeven met een nooduitgangsbord met een rolstoel.

Een plaatje is beter dan tekst

Op een nooduitgangsbord hoeft niet de tekst 'nooduitgang' te staan. Het kan zelfs duidelijker zijn om alleen het klassieke groene bordje op te hangen met het plaatje van een wit poppetje dat naar de uitgang rent. Dit maakt het ook makkelijker voor mensen die de taal niet spreken. 

Pijlen

Je kunt niet duidelijk genoeg zijn als het gaat om nooduitgangsborden. Zet een pijl op alle nooduitgangsborden die wijst naar de richting van de nooduitgang. Een pijl naar beneden betekent dat de nooduitgang precies onder de pijl is en een pijl omhoog betekent dat je rechtdoor moet voor de nooduitgang. Een diagonale pijl naar beneden laat zien dat er een trap naar beneden in de buurt is. Een trap kan ook met een eenvoudig symbool worden aangeduid en een pijl wijst de weg naar die trap. Nooduitgangsborden moeten niet alleen aandacht trekken maar ook de weg wijzen.

Montage-instructies Schroef 

Wat vinden onze klanten?